Strategi Pengembangan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Keripik Tempe Selama Masa Pandemi Covid-19 Di Kabupaten Deli Serdang

Authors

  • Siti Wulandari Univesitas Medan Area
  • Mitra Musika Lubis Univesitas Medan Area
  • Ahmad Rizki harahap Universitas Deli Sumatera
  • Khairul Saleh

DOI:

10.33395/owner.v7i2.1330

Keywords:

AHP; Development Strategy; UMKM

Abstract

Tempe chips are food made from soy tempeh in the form of plates / thin slices that are fried with the addition of flour and spices. The problem with tempe chip processing SMEs today is how to develop a strategy for developing micro, small and medium enterprises (UMKM) for tempe chips during the Covid-19 pandemic in Deli Serdang Regency. The purpose of this study was to determine the development strategy of Tempe Chips Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) during the Covid-19 pandemic in Deli Serdang Regency. The method used to determine the strategy for developing tempeh chips is by using the Analytical Hierarchy Process (AHP) method. Based on the results of research using the Analytical Hierarchy Process (AHP) method of tempe chips in Deli Serdang Regency, a development strategy that is a priority to be applied is by increasing cooperation with retailers so that it will increase consumer purchasing power for tempe chip products. criteria and alternatives that become priority are the value of purchasing power with a weight of 18.16 and the value of retailers with a weight of 35.40.

Downloads

Download data is not yet available.

        Plum-X Analityc

References

Arifqi, M. M., & Junaedi, D. (2021). Pemulihan perekonomian indonesia melalui digitalisasi UMKM berbasis syariah di masa pandemi Covid-19. Al-Kharaj: Jurnal Ekonomi, Keuangan & Bisnis Syariah, 3(2), 192-205.

Azanella, L. a. (2021, januari 05). www.kompas.com. Retrieved september 16, 2021, from https://www.kompas.com/tren/read/2021/01/05/170500065/di-balik-melambungnya-harga-kedelai-impor-2021-?page=all

BUN-MEDAN.com, T. (2020, juni 24). www.deliserdangmall. Retrieved april 20, 2021, from https://www.deliserdangmall.com/majalah/bantu-pelaku-umkm-di-tengah-pandemi-dinas-koperasi-dan-ukm-deli-serdang-gandeng-pegadaian

Butar-Butar, W. A. F. (2018). Penerapan Metode Analytical Hierarchy Process dalam Penetapan Strategi Promosi Minuman Soda Cap Badak.

Darmanto, E., Latifah, N., & Susanti, N. (2014). Penerapan metode AHP (Analythic Hierarchy Process) untuk menentukan kualitas gula tumbu. Simetris: Jurnal Teknik Mesin, Elektro Dan Ilmu Komputer, 5(1), 75-82

Dinas Koperasi Usaha Kecil dan Menengah Kabupaten Deli Serdang, 2020

Hadiwardoyo, W. (2020). Kerugian ekonomi nasional akibat pandemi Covid-19. Baskara: Journal of Business and Entrepreneurship, 2(2), 83-92.

Indriani, I., Relawati, R., & Windiana, L. (2020). STRATEGI PEMASARAN KERIPIK TEMPE SANAN DI KOTA MALANG BERDASARKAN METODE ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS (AHP). Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 16(1), 37-48

Irawan, J. P., Santoso, I., & Mustaniroh, S. A. (2017). Model analisis dan strategi mitigasi risiko produksi keripik tempe. Industria: Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 6(2), 88-96

Ismanto, K., & Madusari, B. D. (2020). Pekalongan Sebagai Kota Wisata Halal: Pandangan Para Akademisi. Indonesia Journal of Halal, 2(2), 34-39.

Kementerian Koperasi Usaha Kecil dan Menengah, 2016

Nalini, S. N. L. (2021). Dampak Dampak covid-19 terhadap Usaha MIkro, Kecil dan Menengah. Jesya (Jurnal Ekonomi dan Ekonomi Syariah), 4(1), 662-669.

Nasution, M. F. R. dan Yasin, H. (2014) “Pengaruh promosi dan harga, terhadap minat beli perumahan Obama PT. Nailah Adi Kurnia Sei Mencirim Medan,” Jurnal Manajemen dan Bisnis, 14(2), hal. 135–143

Marsono, 2020. Penggunaan Metode Analytical Hierarchy Prosess (AHP) dalam penelitian. Bogor: In Media

Putong, I. (2003). Pengantar Ekonomi Mikro dan Makro Edisi 2.

Soleh, M. 2003. Perbaikan Mutu dan Keamanan Pangan Produk Olahan Hasil Industri Kecil Melalui Analisa Bahaya dan Penentuan Titik Kendali Dalam Buletin Teknologi dan Informasi Pertanian Vol Januari 2003. Departemen Pertanian Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian (BPTP). Jawa Timur

Supriyanto, S. (2006). Pemberdayaan usaha mikro, kecil dan menengah (UMKM) sebagai salah satu upaya penanggulangan kemiskinan. Jurnal Ekonomi dan Pendidikan, 3(1), 17247.

Published

2023-01-17

How to Cite

Wulandari, S. ., Lubis, M. M. ., harahap, A. R. ., & Khairul Saleh. (2023). Strategi Pengembangan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Keripik Tempe Selama Masa Pandemi Covid-19 Di Kabupaten Deli Serdang. Owner : Riset Dan Jurnal Akuntansi, 7(2). https://doi.org/10.33395/owner.v7i2.1330